Blog: Start before you are ready
Start before you are ready

Als er iets is dat ik in 2019 geleerd heb, dan is het dat zo’n enorme dooddoener als ‘Start before you’re ready’ niet voor niks zoveel gebruikt wordt. Het is namelijk wel echt zo: als je wacht tot je er klaar voor bent, wacht je je hele leven. Maar ik heb ook geleerd dat je dat pas snapt als je eraan toe bent. Had Cruijff toch gelijk: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

Toen ik dit jaar besloot het werknemerschap te verruilen voor het ondernemerschap, was ik daar verre van klaar voor. Ik had namelijk nog geen website, geen naam, geen logo, geen klanten, geen plan. Maar wel een droom. Een kriebel. Een vlammetje.

Iets met kinderen. Iets met vrouwen. Iets met moeders. Iets met menselijkheid in organisaties. Iets met wholehearted leadership. Iets met wholehearted parenting.

  • Retraites in Spanje of Portugal. Voor gezinnen. Om elkaar te leren zien, echt te zien. Om spelenderwijs weer verbinding te maken. Om je gezin een vakantie voor het leven te geven. Daar begon ik mee. ‘Hmm, toch wel best ingewikkeld om daar een verdienmodel van te maken. Oh, en moet ik dan niet eerst nog 10 opleidingen doen?? En wat moet ik in hemelsnaam met die VADERS?!’ Lees: whaaaaa, ik durf dit nog niet.
  • ‘De reis van je leven’, gericht op (jonge) vrouwen die onrust voelen, die het gevoel hebben dat het leven aan ze voorbij gaat en zij aan de kant staan, die er klaar voor zijn de reis van hun leven te maken. Bestemming onbekend. ‘Hmmm, die naam bestaat al, en zijn er niet al duizend mensen die zoiets aan bieden?? Lees: wie zit er nog op mij te wachten??’
  • ‘The story of my life’. Wat is het verhaal van jouw leven? En welk verhaal vertel jij jezelf steeds? Ik geloof dat je het verhaal van je leven zelf schrijft. Een programma over de kracht van kwetsbaarheid, over kiezen voor jezelf, over jezelf laten zien met je hele verhaal. ‘Oh, deze naam wordt ook al gebruikt. En by the way, wie ben ik om mensen dit te leren? Never mind.’
  • ‘Liefde op de Werkvloer’. Ruimte voor echte mensen, met echte emoties. Veiligheid en vertrouwen creëren in teams, waardoor iedereen zichzelf kan laten zien, helemaal zoals hij of zij is. Zodat je team wordt wat het in staat is te zijn. Gericht op teams. Gericht op managers. ‘Eh, Sas, is die markt niet allang verzadigd? Wat doe jij dan precies anders?’

Ik blijf maar wachten op het perfecte plan, het perfecte aanbod, de perfecte naam. Tot ik -meer voor de lol- mijn enorme enthousiasme over de #How2Talk2Kids-workshops deel in een groepsapp van vriendinnen, en ik ineens een week later een mini-workshopje over opvoeden sta te geven. Oh, meer meiden willen het wel een keer volgen, geef je ‘m nog een keer? Eh, ja prima! Ik gooi alles in de mix wat ik geleerd heb van How2Talk2Kids, Rots en Water, dr Shefaly Tsabary, Jan Geurtz, maar ook van leiderschapstrainingen die ik gevolgd én gegeven heb. En natuurlijk mijn eigen ervaringen, als dochter én als moeder. En ik vertrek vanuit de gedachte dat alles begint bij jou als opvoeder, jouw eigen verhaal, jouw overtuigingen, jouw verlangens, jouw verwachtingen. Een soort ‘Reis van je leven/Story of my Life’-persoonlijk ontwikkeltraject, leiderschapstraject en opvoedcursus ineen dus.

En zo is dat ineens het eerste wat ik de wereld in slinger: een workshop Opvoeden met Energie. Hilarisch. Ben ik er nu dan klaar voor? Welnee. Ik heb nog steeds geen website (ok, hier heb ik wel slapeloze nachten van hoor, maar hij is in de maak), geen definitieve naam (Saskia Portegies wordt het denk ik maar gewoon :-)), geen logo (ook in de maak), en eigenlijk wil ik liefst ook AL het bovenstaande nog steeds doen. Maar één ding heb ik wel gedaan: ik ben begonnen. De enige manier om erachter te komen wat wel en wat niet.

Liever spijt dat ik het wel heb gedaan, dan spijt dat ik het nooit geprobeerd heb.

Oh, en ondertussen heb ik ook een voorstel geschreven voor een onderdeel ‘Balans en Vitaliteit’ in een serie trainingen ‘Omgaan met veranderingen’ bij een zorginstelling. GEWELDIG programma, waar ik een onderdeel over omgaan met stress mag verzorgen. ‘Listen to your body when it whispers, so you won’t have to hear it scream’. Dat kan dus ook nog, dat er zomaar iets cools op je pad komt.

2020 wordt geweldig, ik voel het 😊

Hele fijne jaarwisseling allemaal, en je weet het: start before you’re ready! Maar goed, dit ga je pas zien als je het doorhebt 😉

Bekijk ook mijn andere verhalen:

Janktraining

‘Hoezo, wat voel ik? Wat een stomme vraag zeg. Ik dacht dat je mij ging helpen, nu zit ik hier in een kamertje drie hoog

Lees verder »

Energize your life

21 dagen elke dag 1 tip
Gebundeld in 1 download

21 Energize your life-tips. Voor jou. Voor jou als je al maanden thuis werkt, je collega’s mist, af en toe GEK wordt van nooit meer een momentje alleen thuis (🙋🏻‍♀️), of gewoon een beetje extra energie nodig hebt. 

21 kleine (en soms wat grotere) dingen die het leven nét even wat leuker maken. Mooier. Rijker. Dingen waardoor je hele leven verandert, zonder dat er feitelijk iets verandert ;-)

Ook ervaren? Laat hieronder je e-mail achter en je krijgt de tips in je mailbox.